top of page
Cor NEBBIA.jpg

Qui som?

Cor autogestionat nascut a Tona.

El Cor Nebbia som un grup de noies que cantem amb la intenció de conscienciar i provocar debat social sobre diferents realitats que ens envolten.

Actualment treballem en el projecte "Insensibilitzades".

Coneix la història

El 2013 un grup de joves de Tona que deixava l'escola i, a la vegada la Coral Estrella, es va reunir motivat per les ganes de seguir cantant. D'aquesta manera va néixer l'Associació Cor Juvenil Nebbia, una coral formada i destinada a joves amb ganes de cantar i dirigida per l'Eva Ventura.


La proposta va tenir molt bona rebuda al poble i a pobles del voltant, i de seguida van anar arribant noies i nois de diferents edats formant una coral d'entre 20 i 25 joves. Els objectius principals del cor eren promocionar el cant coral entre joves, treballar diferents estils de música, formar joves en el cant coral i facilitar les relacions entre joves de diferents àmbits socials, entre d'altres.


El 2014 es va celebrar el primer concert de la coral anomenat "Emboirats". El títol feia referència al nom del grup com a carta de presentació. "Nebbia" provinent de l'italià significa boira, fenomen molt característic de la Plana d'Osona. El concert també es va celebrar a la Festa Major del mateix any amb alguns canvis en el repertori.
L'estiu de 2015 es va dur a terme l'anomenat "Concert d'estiu" que englobava un repertori molt variat amb cançons de diferents estils i idiomes. En aquest concert es va començar a treballar la posada en escena i crear un fil conductor entre cançó i cançó. La proposta musical va ser codirigida per la directora Eva Ventura i la companya Helena Cànovas.

Aquest mateix estiu, la coral va ser l'encarregada de fer el Pregó de Festa Major Jove amb la col·laboració de l'Arnau Tordera d'Obeses i, també, van interpretar la cançó Quan tot l'enlaira amb el grup Deudeveu.


Durant el 2016, la coral va treballar el seu primer projecte musical, es tractava d'un concert temàtic sobre l'amor i les diferents formes d'estimar. El concert es va anomenar Estimant i comptava amb diferents textos sonors interpretats per la directora, una escenificació i elements visuals treballats per les noies i nois de la coral. La proposta no es va quedar només al poble sinó que es va oferir a Centelles, Manlleu i a Cerdanyola del Vallès.

 

Van col·laborar amb Pol Cruells intepretant la seva cançó Valls del foc gravant-ne un videoclip.

 

Al llarg dels diferents anys la coral va anar passant per diferents etapes i va estar en continu moviment, anaven arribant joves i anaven marxant d'altres.

El novembre de 2017 va sorgir un imprevist i la coral es va quedar sense directora. Els primers mesos van ser incerts per a la coral i, sense deixar de trobar-se i cantar, van anar pensant de quina manera volien seguir funcionant. El grup es va anar reduint fins a un total de 10 noies amb ganes de seguir i avançar.


A partir d'aquí van anar trobant la manera de funcionar com a grup. Van deixar de llegir partitures, escollien les cançons entre totes i, escoltant les cançons originals, treien les diferents veus per a consolidar la cançó al seu gust.

 

 

L'estiu del 2018 van participar en el concurs de paelles organitzat per La Nota oferint el primer concert treballat per elles mateixes. A partir d'aquí les joves van seguir organitzant-se i autogestionant el cor elles mateixes, a la vegada que es plantejaven un nou projecte: Insensibilitzades.


Insensibilitzades és un projecte amb el qual es vol donar veu a aquells fets que no en tenen, a les dones que no som escoltades, a aquells col·lectius oprimits per la societat, a les guerres, la fam i totes aquelles injustícies que comporta viure en aquest món.


El setembre de 2018 van començar a treballar el seu projecte i a donar forma al nou grup coral que passaria a dir-se Cor Nebbia. La participació en el festival Osona Contra el Càncer va ser el tret de sortida per a mostrar al poble el ressorgiment de la coral interpretant la cançó Cant de lluita del grup Roba Estesa. Els següents mesos van treballar en el videoclip de la cançó i el 8 de març de 2019 es va llançar com a portada per explicar el projecte Insensibilitzades.


Aquest mateix any van organitzar el seu primer intercanvi musical amb el grup Unió Musical Picanya de València. La primera part de l'intercanvi es va realitzar a Picanya, la segona es duria a terme a Tona el següent any (intervingut per la pandèmia, esperem poder celebrar-ho ben aviat!).


Van anar arribant noies noves al grup i el projecte va anar creixent i va anar creant un repertori i una proposta escènica dotada de sentit. El novembre de 2019 es va celebrar el primer concert Insensibilitzades.


El 2020, a causa de la pandèmia de la Covid-19, van anar anul·lant i deixant per més endavant diferents propostes.No obstant això, al juliol van formar part del Festival de música de Sant Pere de Casserres. El festival va englobar cantants com Clara Peya i Paula Valls. A l'estiu es van encarregar d'iniciar la Festa Major de Tona fent el pregó.


Des de la seva creació fins a l’actualitat han anat participant a diferents actes del poble i voltants com: Osona Contra el Càncer, Festa Major, trobades per a la Llibertat de presos i preses polítiques, concerts juntament amb altres corals del poble, etc.

 

Actualment segueixen treballant en el projecte i en noves cançons.

bottom of page